lunes

Els Estanys Amagats


Perfil tècnic:

Distància: 80 km
Desnivell +: 3.800.
Temps empleat: 13 hores.




Avui us presentem una travessa d'alta muntanya circular, enmarcada entre l'alta Cerdanya i la Vall de Madriu a Andorra que connecta aquestes valls amagades. Es tracta d'una ruta que d'entrada et dona molta llibertat degut al fet que pots escollir el lloc de sortida i pots afegir cims com ara la Tossa Plana, el Puigpedrós o antres cims, sumant el desnivell que vulguis. Està programanda a les ressenyes per fer-la en 5 dies, tot i que degut a que acostumo a fer llarga distància en  excursions, calculo fer-la inicialment en 14 hores aprox, tot i que al final seran 13 h a ritme tranqui i parades.

La meva elecció va ser  sortir desde Ordén, entitat pertanyent a Bellver de Cerdanya amb 10 habitatnts censats i situat a uns 1.500 m de desnivell.

La intenció és no pendre masses riscos degut a que faig aquesta excursió en plan free solo i per tant, no faré cims, sinó que em limitaré a gaudir dels senders d'alta muntanya de la ruta, tot sabent que el perill no serà la muntanya sino les temperatures del migdia i la manca d'aigua els últims 18km.

Ja són les 00:30 h de la nit, la lluna és plena així que si falla el frontal, no tindrem problemes en seguir el recorregut. Tot està tranquil, la nit és jove i els sorolls del bosc amenitzen la vetllada amb grills, mussols i grans animals movent-se lentament entre els matolls. Aquests primers km són màgics realment. Pel que fa a pobles, passo pel "Til·ler" i "Éllar", unes poblacions amb molt d'encant. Seguidament, enfilem cap a Merganges (Km 8), que és "la última frontera". A partir d'aquest punt, la cosa agafa força i el terreny no deixarà d'enfilar-se fins als 2.250 metres. L'ascensió es fa força bé per sender ben senyalitzat, passem pel refugi de Malniu, ple de cotxes i pel llac de Meranges i segueixo ascendint sense aturar-me, estic sol...

El paissatge de l'alta cerdanya, tot i ser de nit es pot apreciar amb la lluna plena i amb el potent frontal, ja estic a les faldes del Puigpedrós,  Bony del Manyer, Roc de Llicà, Tosseta de l'Esquella, Pic d'encorgs,  pic de la portella (aquí hi ha feina a fer per un altre dia). Pel camí vaig trobant un munt de llacs.

Arribo al Refugi de l'Illa (Andorra)  menjo una mica i agafo aigua per seguir direcció a la Vall de Madriu, una de les zones més maques del recorregut. La gespa del terra, els rius i les pedres sembla que les hagin posat de forma capritxosa per semblar que estàs al jardí de les delícies! Quin paradís!! Segueixo per andorra fins a donar la volta al Estany Amagat de la Nou, on em trobo a uns excursionistes acampats en un indret de compte de fades. Ja ha sortit el sol fa una estoneta, tot i que gràcies a les muntanyes encara estic a l'ombra.

Passat l'estany, toca fer la última pujada forta per tornar de nou a la Cerdanya i aquí les vistes són impresionants, amb el pic del Perafita i el Pic del Sirvent a esquerra i dreta. Ara toca baixar, així que xino xano començo el descens fins al Refugi dels Estanys de la Pera, on em demano un entrepà de fuet, cocacola i aquarius per agafar forces i recuperar, doncs ara toca començar la última part de l'excursió amb temperatures que cada cop s'aniran enfilant més.

Descobreixo una de les parts més maques de la cerdanya, i es la baixada pel riu del molí, rodejat de boscos i gespa natural! Un lloc espectacular, que es pot arribar en cotxe direcció a la caseta forestal de la font de les polinyeres per la pista d'Aranser a les Polinyeres o pista de Lles a les polinyeres (no se quina és la que es pot pujar en cotxe).

El següent punt important és el refugi cap de rec, on em refaig de la forta calor, i recupero energies amb un entrepà de botifarra. Ja només queden 19 km per acabar, però es converteixen en els km infernals, fa molta calor pero segueixo! Per sort, puc anar trobant algún punt d'aigua no sense posar-hi a la cantimplora una pastilla potabilitzadora.

Arribo a Vilella i enfilo un caminet que fa baixada direcció a la vall de la llosa, a un punt de bany espectacular del molí al riu de la llosa (punt per on passa el camí dels bons homes). La cosa ja està a tocar, vaig descomptant els km i el poc desnivell que queda! Reservo moltes energies i redueixo esforços per la calor!

Finalment, arribada al cotxe, sense aigua i amb molta calor però sencer gràcies a la gestió de l'energia! Una ruta molt recomanable.


Estanys Amagats que es poden veure durant el recorregut:

estany de Malniu estany de Mal
* estany Sec
* estanyol de Tartarés
* llac de l'Orri
* estanys de la Muga
* estany gran de Setut
* bassons de Setut
* bassa de Comabella
* estanys de la Pera
* estanys de la Colilla
* estanys del Perafita
* estany de la Nou
* estany de Serramitjana
* Estanyons
* basses de Setut
* estany Forcat
* estany de Bova
* estany de l'Illa
* estanyons de Vallcivera
* estanys de Montmalùs
* estany de Calmcolomer
* estany dels Minyons
* estany Llarg
* llacs d'Engorgs




Actualidad de Montaña y Carreras

Actualidad de Montaña y carreras